Szabadidős programok, kirándulások a Tündérkert Hotel közelében

Az együtt töltött idő a legnagyobb kincs minden baráti társaságban, családban. Éppen ezért nagyszerű élmény, ha néhány pihentető napot becsempészhetünk a hétköznapok forgatagába és megtaláljuk azt a helyet, ahol az idő ólomlábakon lépeget, nyugalom van, madárcsicsergés és olyan kristálytiszta levegő, amilyet csak a tündérek szippantottak a kedvenc gyerekmeséinkben. Ha már a meséknél tartunk, kell-e mesésebb helyszín, mint egy szálloda, amit Tündérkertnek hívnak?
Nos, Ön megérkezett! Noszvaj, ez az a kedves kis falu a Bükk déli kapujában épp az, amit Ön keres egy szuper üdüléshez. Néhány napos pihenés alatt érdemes az időt a tündéri környék felfedezésére fordítani, így nem csak pihentető, hanem aktív és gazdaságos is lesz a családi kikapcsolódás, mely biztos, hogy emlékezetes marad.

Kezdjük rögtön a falu egyik legkedveltebb programjával, a Meseúttal.

A Meseút a szabadidő tartalmas, vidám eltöltésének jegyében született. Alapgondolata, hogy a nyaralás, pihenés ideje alatt kötetlenül végigjárható kalandtúra keretein belül játékosan, a mesék világán keresztül ismertesse meg az úton lévőket az adott tájegység (Noszvajon a palóc) hagyományos kincseivel, szellemiségével.

A meseúton végigkalandozó gyerekek és felnőttek az állomások végigjárásakor észrevétlenül részesülnek a mesehallgatás, az együtt munkálkodás, az önismeret és a képzeletet is megmozgató feladatok számos pozitív pedagógiai és lélektani adományában. Lehetőséget nyújt nem csak a szórakoztató időtöltésre, de egymás alaposabb megismerésére, a kapcsolatok elmélyítésére is.

A Meseút részletes leírása

  • Ha van rá lehetőség, akkor a bringákat mindenképpen érdemes elhozni, mert az üde zöld noszvaji lankák kerekezésre csábítják az egész társaságot. 
  • Kétkeréken még gyorsabban el lehet jutni a falu különleges pontjaira: a madár- és pillangófigyelő helyekre. Bizony ám, itt a világon élő 10 harkályfajtából 9 megfordul, tehát ritka madárvilág él itt! Nem is kell nagyon fülelni, hogy meghalljuk, hogyan szorgoskodnak a fakopácsok.  Rajtuk kívül még nagyon sok ritkán látott, csodaszép madárfajta él a Tündérkert közelében. És akkor még a pillangókról nem is beszéltünk… Irány a hegyen át Felsőtárkány, ahol a szerecsenboglárka, havasi tűzlepke, uhu, parlagi sas, fekete gólya is él. Túraútvonal-javaslatokat a recepción és a weboldalunkon is találhat, érdemes néhányat kipróbálni, hiszen szállodánk a természetvédelmi terület határán, az egri borvidék szívében található. Csak győzzön válogatni a noszvaji programok közül.
  • Noszvajtól nem messze, a Kánya-patak festői szépségű erdővel, hegyekkel koszorúzott völgye kirándulásokra csábítja a természet szerelmeseit. Kristályosan csillogó apró kis tavacskák horgászni hívnak Síkfőkúton minden arra járót.
  • 1930-ban a 70 noszvaji barlanglakásban 249 személy húzódott meg. Még 1970-ben is az északi és a déli területeken 40 pinceházban 159 ember élt. Volt olyan időszak, amikor Noszvaj lakosságának 30 százaléka ilyen barlanglakásokban élt. A XIX. század elejétől alakulhattak ki Noszvajon a barlang- és pincelakások. A Bükkalján, Egertől Miskolcig elhúzódó szakaszon a könnyen megmunkálható riolittufa adta a lehetőséget, illetve a nagymértékű elszegényedés hozta létre ezeket. 1862-ben már 64 pincelakásban laktak családok.  1997-ben a barlanglakásokat egy szobrászokból álló csoport megvásárolta, és megkezdte a nagyon rossz állapotban lévő épületek felújítását. Ma a barlanglakások kevés kivétellel már lakatlanok, a falu délkeleti részén, a „Pocem”-ben lévők jó részében pedig alkotótelep működik. A közönség számára korlátozott nyitva tartással látogatható ez a művésztelep, hogy a művészi tevékenységet ne akadályozza a folyamatos vendégjárás. 
  • A falu határában találhatók a rejtélyes kaptárkövek. A riolittufa megjelenési formái közül a legkülönlegesebbek a süveg formájú kúpok. Ezek némelyikén emberkéz által formázott fülkéket találunk, melyek eredetét egyrészt kultikus céllal magyarázzák (a hamvasztásos temetkezés egy szokatlan formájának tulajdonították), mások áldozati vagy bálványtartó fülkéket véltek látni bennük, de a legvalószínűbb feltételezések szerint méhészkedésre használták őket.

Noszvaj az ország kiemelt kiránduló- és üdülőcélpontja, melyben jelentős szerepe van Eger és a népszerű termálfürdők közelségének épp úgy, mint a helyi ételkülönlegességeknek - szilva- és birslekvár, kemencés ételek, szomolyai cseresznye -, valamint a jó megközelíthetőségének a 3–as úton és az M3-as autópályán. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy Noszvaj a borút egyik állomása is, méghozzá nem is akármilyen állomása. Noszvajon a mai napig hűen őrzik a matyó népművészeti hagyományokat.

Kalandozások régi mesterségek és hagyományok között

A noszvajiak nagyon büszkék a velük élő hagyományokra. Egy falusi séta keretében ismerkedjenek hát meg mindezekkel!

Lukács Imre, háti készítő: a noszvaji ridikülnek csúfolt háti kosár olyan különleges eljárással készül, hogy kiváló teherbíró képességének köszönhetően messze földre elvitte készítőinek a hírét. Az országban mindössze két helyen készítették a mogyorófavesszőből készülő kosarat, a hátit. Imre bácsinál lehet megtekinteni a munka folyamatát, és az elkészült kosarak meg is vásárolhatók. Rákóczi út 20., Lukács Imre, háti készítő. T.: +36-30-310-0914

Antik Anti, díszműkovács műhelye: Antik Anti észt származású díszműkovács műhelyét szívesen keresik fel a faluba látogatók. A vikingek hagyományait követik egyedi és praktikus tárgyai. A fiatal mesterember nem csak jó kovács, hanem jó vendéglátó is! Sajátos stílusban készít dísz- és használati tárgyakat. Szívesen mutatja be mesterségét és családjuk gasztronómia fogásait.
Bejelentkezés, Kovácsolás workshop, bemutató kérhető: +36/463-533, +36-70-255-2884

Táncházak, népi játékok: a Pitypang Egyesület közreműködésével átérezheti a néptánc, körtánc, népi játékok bölcs és vidám hangulatait.

Programlehetőségek a Tündérkert Hotelben

A Tündérkert Hotel csapata gondoskodik arról, hogy egyetlen percre se unatkozhasson senki a szállodánkban. Minden perc csupa-csupa élmény. Egy vadregényes vagy aktív ismeretterjesztő séta a parkban? Egy frissítő csobbanás hangulatos medencénkben? Barangolás egy több száz éves kastélyban? A Tündérkertben mindhárom kötelező időtöltés.

Ha hűvösre fordul az idő vagy zuhog az eső, esetleg tikkasztó napsütés tör át a fák sűrű zöld lombjain, akkor is számtalan érdekes, vidám, kreatív játék vár titeket a szállodában található, jól felszerelt játszóházban.