Borok – Borkóstolók

Borkalauz

A faluhoz közeledve lehetetlen nem észrevenni a hegyoldalak lejtőin nyújtózó szőlőskerteket, birtokokat, dűlőket. Eger felé egyre több kedves, romantikus pincesor szegélyezi az utakat. A tündérszép táj borkalandozásokra csábítja az erre járókat. Fedezze fel az egri borvidéket a borutakon Észak-Magyarország híres pincéiben!

A különlegességek kedvelőinek kihagyhatatlan program, hogy megkóstoljanak néhányat a kedvelt egri borvidék híres borai közül.

Az egri történelmi borvidék mintegy 5000 hektárnyi szőlőültetvénye a Bükk hegység déli lankáin terül el. A borvidék két eredetvédelmi körzetre tagozódik, egyik Eger várost és a körülötte fekvő 17 községet foglalja magába: Andornaktálya, Demjén, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros és Szomolya az egri, illetve Aldebrő, Feldebrő,Tófalu és Verpelét a debrői körzet.

Az egri talán a legismertebb történelmi borvidék, mely az ország leghíresebb vörösborának, az Egri bikavérnek is szülőhazája.

Az egri vörösborok fűszeressége, tüzessége, finom bársonyossága leginkább a Bikavérben érvényesül. A helyi borászatok ezért igyekeznek a legtöbb energiát a Bikavér megkomponálásába fektetni. E nemes ital termelésének és elkészítésének módját a több évszázados hagyományokat alapul véve az egri borvidék szőlő- és bortermelői 1997-ben az úgynevezett „Bikavér Kódexbe" foglalták. Az Egri Bikavér lett Magyarország „legújabb kori" bortörténelmében az első védett eredetű bor.

Miután valamennyi „Egri" nevű bor védett eredetű bor lett, az Egri Bikavér mellé az egri borászok 2010-ben komponálták meg annak fehér párját, az Egri Csillagot.

A Szépasszony-völgyi pincesorok szorosan összeforrtak Eger nevével. Borospincéi az elmúlt évtizedekben országos ismertségűvé váltak és idegenforgalmi jelentőségük is megkérdőjelezhetetlen. A területet egészen a századelőig Koháry-völgyének hívták. (Koháry István vicegenerális 1867-ben részt vett Eger felszabadításában.) A Szépasszony-völgy nevéhez jónéhány legenda fűződik.

Thummerer pince

Noszvaj határában található a számos rangos díjjal büszkélkedő, méltán híres Thummerer Pince, amely 2014-ben lett 30 éves. A pincészet alapítója Thummerer Vilmos 1995-ben elnyerte az Év Bortermelője címet. A pincészet 2011-ben az Év pincészete díjat kapta, 2013-ban pedig a Magyarország Legeredményesebb Pincészete díját vehették át.

Lehetőség van pincelátogatásra is a Thummerer Pincészetben előzetes bejelentkezés alapján!

Kóstolja meg Noszvaj pincegazdáinak borait!

  • Gazsi Pince: (Szögedi Zoltán 0630 253 9550)
  • Kónya Attila: (0630 313 8510), www.konyaborhaz.hu
  • Szabó Balázs: (0630 262 0481)
  • Fresli Borház: (0620 957 3764)

Bátran vágjanak neki hosszabb bortúráknak is, hiszen a környék számos pincéje büszkélkedhet kiváló minőségű aranyló és rubinvörös borokkal!

Válasszon javasolt borútjaink közül!

Kaptárkövek útja
Szomolya - Látnivalók: Fazekas ház, Tájház, Római katolikus templom, barlanglakások, kaptárkövek – Virágszéke
Noszvaj - Látnivalók: De la Motte kastély, Gazdaház, Barlanglakások (Pacen), lovaglás, horgászat, Síkfőkúti-tó

Hárslevelű útja
Tótfalu - Látnivalók: 1950-ben épült templom, fatornyú kápolna
Aldebrő - Látnivalók: 1762-ben épült templom, „szobrok faluja”, halastó
Feldebrő - Látnivalók: X-XI. században épült altemplom, Szent István szobor, Debrői vár romjai, Babamúzeum
Verpelét - Látnivalók: Kovácsmúzeum, barokk templom, Várhegy, régi malom, halastó
Egerszalók - Látnivalók: Kármelhegyi Boldogasszony templom (1738), kaptárkő, halastó, gyógy- és wellnessfürdő, mésztufa domb – „sódomb”, Vendel kápolna

Olaszrizling útja
Kerecsend - Látnivalók: Hagyományok háza, természetvédelmi terület
Demjén - Látnivalók: 1771-ben épült templom, parasztház, gyógy- és wellnessfürdő, barlanglakások, kaptárkő
Egerszalók - Látnivalók: Kármelhegyi Boldogasszony templom (1738), kaptárkő, halastó, gyógy- és wellnessfürdő, mésztufa domb – „sódomb”, Vendel kápolna
Egerszólát - Látnivalók: kastély, Nepomuki Szent János szobor, Piéta

Bikavér útja
Kerecsend - Egyenesen a Bikavér hazájába! - Látnivalók: Hagyományok háza, természetvédelmi terület