Eger és környéke

Fedezze fel a tündérszép környéket és a szomszédos településeket!

Családi barangolások, mesés kis falvak a lágy dombok ölelésében a Bükk alján. Kirándulásokra csábítanak a környék apró falvai. Barátságos, már-már családias szívélyességgel fogadják a kirándulókat a helyi lakosok. Meseszép tájak tárulnak elénk, hangulatos pincék, árnyas ligetek, csobogó patakok, falusi udvarok – rabulejtő szépséget tartogat az arra járóknak minden egyes település a kanyargós úton. A környék bebarangolása ezernyi élményt hordoz, ezért is olyan népszerű hazai és külföldi utazók köreiben. Vissza-visszahívják az embert a feledhetetlen élmények és a kristálytiszta, páratlanul friss levegő.

Adunk néhány tippet családi kirándulásokhoz, városnézésekhez a környéken és Eger közelében.

Lássuk merre érdemes indulni!

Elsőként érdemes a szűkebb környezetünket felfedezni, tehát kezdjünk Noszvajon! Hiszen itt vagyunk mi is! A Tündérkert Hotel egy tündéri kis falu közepén áll, amit érdemes bebarangolni gyalog vagy kerékpárral.

Noszvaj

Írásos emlékek szerint a településen már 1248-ban állt egy kis román stílusú templom, amely a XVI. század második felében reformátussá vált. Ezt 1928-ban lebontották, szélesebb, hosszabb templomot építettek a régi elemek felhasználásával.

A templom előtt jobbra kanyarodva jutunk el az egyik legjelentősebb műemlékhez. A Szepessy-de la Motte-Almásy-kastélyt és melléképületét copf stílusban építette 1774 és 1778 között Povolay János építész. Az egész épület külső és belső díszeivel XVI. Lajos korának jellegzetes, viszonylag épen maradt magyarországi emléke. A kastély ma múzeumként látogatható.

Népi építkezések emlékeit őrzik a XIX. század elején kialakult barlang- és pincelakások, illetve a helyreállított gazda ház, amely múzeumi kiállítóhely.

A szabadidő eltöltéséhez nemcsak a természet nyugalmát tudjuk felkínálni az ide látogatóknak, hanem számos kulturális programot is. Az egyik ilyen a Zenés Nyári Esték programsorozat, mely minden évben zenei hagyományokkal, a magyar folklór értékeivel szórakoztatja a vendégeket.
Noszvaj emellett az egri történelmi borvidék szerves része, ehhez minden szükséges feltétel adott. Szőlőtermő dűlők, pincék, természeti adottságok.

A községtől északra található Síkfőkút, amely a Kánya-patak festői szépségű völgyében helyezkedik el. Kedvelt kiránduló és üdülőhely.

Szomolya

A település Egertől 17 kilométerre, keleti irányba fekszik, Noszvajon keresztül közelíthető meg. Idegenforgalmi nevezetességek: kaptárkövek, Leánytó, Tájház, római katolikus templom, Fazekasház, riolit-tufába vájt hodály. Május utolsó szombatján hagyományosan az Országos Népzenei Találkozót rendezik itt.

Eger

Eger, ez a több mint ezeréves kisváros dicső történelmi múltjával, értékes műemlék-együtteseivel, boraival, barokk belvárosával és gyógyvizeivel, az egri múzeumokkal Magyarország leghíresebb városainak egyike. Egert történelmi városként szokták emlegetni, de úgy is, mint a barokk, a bor, a gyógy- és termálvizek és diákok városát. Már első királyunk, Szent István uralkodása alatt püspöki székhely volt. A történelem viharai nem kímélték, a tatárjárás idején csaknem elpusztult, de a XIII. században épített kővára a török harcok idején már nagyon fontos szerepet játszott a védelemben. Dobó István várkapitány és 2000 fős maroknyi csapata 1552-ben több mint egy hónapig álltak ellent a negyvenszeres török túlerőnek.

Eger a barokk városa, város képét a barokk uralja. A XVIII. században jelentős kulturális és művelődési központ volt. Az elmúlt évszázadok építészetének közel 170 kiemelkedő alkotása maradt fent szinte érintetlen szépségben: vár és erődrendszer, vármúzeum, kazamata, kőtár, gótikus palota, Líceum, Főegyházmegyei Könyvtár, Spekula Csillagvizsgáló, Periszkóp, Érseki palota, városfal és bástya, Török fürdő, Megyeháza épülete, Fazola Henrik kovácsoltvas kapuja, megyei börtön, Irgalmasok temploma, rokokó kertpavilon, barokk gimnázium, ortodox plébániaház, rokokó kispréposti palota, Főszékesegyház, barokk ciszter templom, Rozália-kápolna, barokk minorita templom, ferences templom, szervita templom; minaret, nagypréposti palota, Irgalmas kórház, görög-keleti templom, Érseki Gyűjteményi Központ, Telekessy István-patikamúzeum habán edényekkel, Gárdonyi Géza-emlékmúzeum az író lakóházában.

 A város és környéke híres történelmi borvidék. A lakosság csaknem 1000 éve foglalkozik szőlő- és bortermeléssel olyan kiváló borokat termelve, mint az Egri Bikavér, az Egri Leányka, a Debrői Hárslevelű, az Egri Chardonnay, az Egri Cabernet franc és sauvignon, az Egri Merlot, az Egri Kékfrankos és a Kékmedoc. Az egri borvidék a rendszerváltozás után rendkívül gyors fejlődésen ment át. A legöregebb borospincék kora a 400 évet is meghaladja, de napjainkban is vájnak még új pincéket.

A térség gyógyító hatású vizeit már a XV. században ismerték. A török hódoltság alatt több nyilvános fürdő működött, amelyek közül a felújított, Török fürdő néven ismert Arnaut pasa fürdője ma is várja a gyógyulni vágyókat. Közvetlen szomszédságában található az egri termál strandfürdő, ugyancsak itt található a Bitskey fedett versenyuszoda is. A látnivalók mellett évente visszatérő programsorozatok várják az ide látogatókat, köztük szabadtéri fesztiválok, hangversenyek, folk- és moderntánc bemutatók.

Andornaktálya

Ez a település Egerrel mára szinte teljesen egybeépült. Andornaktálya két falu, Andornak és Kistálya egyesüléséből jött létre 1939-ben. Közúton és vasúton is jól megközelíthető. A falu hosszú főutcája köti össze a két egykor különálló falut. Ezek a települések már korán lakottak voltak, de többször is elpusztították a törökök, a kurucok és csak az 1700-as évek közepétől lakták ismét. Kistályán 1723-ban épült az a római-katolikus templom, amely helyén később újabb templomot emeltek késő barokk stílusban.
Az ún. Mocsáry-kastélyt 1836-1938 között építették. Ez a klasszicista stílusú emeletes épület a hosszú főúton található. Az épület homlokzatán lévő domborműveket Marco Casagrande velencei szobrász faragta. Eger közelsége, a kiváló közlekedési adottságok és ugyanakkor a falusi nyugalom nagy vonzerőt jelent.

Demjén

Egertől 10 km-re délnyugatra találjuk ezt a kicsiny települést, amely a 3-as úttól is könnyen elérhető. A falun a Laskó határában a Szalóki-patak folyik keresztül. Innen is látható és elérhető a szép környezetben lévő hőforrás, amely a szinte érintetlen természetben csorog alá, mészkőlerakódást hagyva maga után. Szőlőt már 1712-ben telepítettek a falu határában. Demjén a népi hagyományokat őrző települések közé tartozik. A demjéni parasztház nyeregtetős, szarufás, tokgerendás, háromosztatú oromzata gazdagon díszített. A ma álló barokk jellegű templom építését 1777-ben kezdték meg.

Aldebrő

Aldebrő könnyen megközelíthető Egerből több útvonalon is. Indulhatunk Kerecsenden, Kápolnán keresztül, vagy a másik úton, Verpelét, Feldebrő érintésével, illetve a Kisújszállás és Bátonyterenye közötti vasútvonalon.
A falu határában rézkori sírokat, késő bronzkori leleteket, honfoglaláskori nyílhegyeket találtak. A XVIII. században folyamatosan gyarapodott a falu, majd 1827-ben leégett. A falu alapítója az itt élők számára templomot építtetett, amelyet Eszterházy Károly szentelt fel 1762-ben. A templomot a falu közepén találjuk, Nepomuki Szent János szobrát pedig a Vörösmarty út egyik háza előtt, a Tarna hídnál. A falut a szobrok falujaként tartják számon az itt élők.
Az egyik legszebb Mária-szobor az Árpád út 9.sz. előtt található, de az erdő is rejt Mária-szobrot. A faluban játszótér és hangulatos pihenőhelyek, sétányok találhatók, Ősszel a szüreti napok idején, búcsúra Pünkösdkor érdemes ide érkezni. Szőlőtermelő vidék lévén igazi különlegesség a borverseny, melyet minden év februárjában rendeznek meg. Ha csendes, szép környezetre, jó borokra, vadászatra és horgászásra vágyunk, mindezt Aldebrőn megkaphatjuk.

Novaj

Ostoros felől közelítve a Macskás-tető legmagasabb pontjáról rálátni a kicsiny falura. Első okleveles említése 1275-ből való, 1552-ben a törökök felégették, de újra népesült. A jelenlegi település közepén egy dombon található a templom, amely valószínűleg az 1280-as években épült, és 1730-1746 között restaurálták. A falu déli részén található a törökkori kőoszlop. Étkezésre a falu közepén lévő étteremben van lehetőség.