Gasztronómia bio- és kézműves ételek

Kalandozzon a házias ízek brodalmában!

Az apró falucska, Noszvaj olyan hagyományokat élesztett fel az elmúlt években, melyek nem csak példaértékűek, de méltán teszik napról napra népszerűbbé a szelíd dombok között megbúvó bűbájos települést.

Generációkon át örökölt családi receptek alapján készített mennyei ízű házi sajtok, lekvárok, húskészítmények és péksütemények készülnek a portákon.

Sétálgatás közben azonnal szembetűnik, hogy szinte minden ház kapuján találhatunk kis táblácskákat „házilekvár és birsalmasajt eladó” és hasonló feliratokkal. A falu lakói büszkék egészséges alapanyagokból készített finomságaikra és örömmel kínálnak kóstolót is. Vásároljon belőlük Ön is, hiszen a finom édes gyümölcsök zamatát palackozták a helyi szörpökbe és lekvárokba a falu asszonyai, de a sajtok, tejtermékek, húskészítmények és péksütemények is különlegesen finom ízvilágot képviselnek. A méhek is imádják ezt a csodás környéket, így természetes, hogy a helyiek mézet is árulnak, méghozzá a valaha kóstoltak talán legzamatosabbikát.

Szállodánk is szívesen szerzi be alapanyagait helyi termelőktől és készítőktől. Amikor eljön hozzánk, már a reggelinél megkóstolhatja ön is a zamatos házi lekvárokat, omlós péksüteményeket, különleges sajtjainkat, melyek szinte kivétel nélkül a helyi termelők remekei.

Falusi vendégasztalok

Egy ilyen gazdag gasztronómiai hagyományokkal rendelkező településen szinte vétek lenne kihagyni az élményt, amit a helyiek főztje és vendégszeretete jelent. Éppen ezért döntöttünk amellett, hogy a Tündérkert Hotel szálláscsomagjait „csak” reggelivel kínáljuk. Természetesen van lehetőség a szálloda Bisztrójában és éttermében a déli és az esti étkezésekre is, de mi szerettük volna szélesre tárni a lehetőségek kapuját Önök előtt, hogy ne legyenek helyhez kötve az étkezések miatt, hanem, ahogyan a táj szépségével, a borvidékkel, úgy a helyi gasztronómiával is legyen alkalmuk megismerkedni.

A falusi portákon autentikus vendégasztal-szolgáltatóknál történő étkezésre is van lehetőség előzetes egyeztetés alapján.

  • Kemencében sült étkekkel Dósa Ernőné Irénke fogadja 20 fő feletti a csoportokat. Igazán remek a kemencés csülök káposztával, héjában sült krumplival. Nagyobb csapat esetén ajánljuk a vörösbabos, gombás csülköt bográcsból. Elérhetőség: 36 30/838 8665
  • Bodnár Vendégház (Bodnár Oszkárné, Erzsike) - 06 30 338 2609
  • Majnár László - 06 70 43402871
  • Rákóczi Vendégház (Kovács Lajosné, Kati) - 06 20 344 5974
  • Tádé Vendégház (Nagy Attiláné, Kati) - 06 20 942 605
  • Antik Anti, telefon: 36/463-533; 70/255-2884. Június 1-től szeptember 30-ig: vacsora a kovácsműhely udvarában. Bővebb információ: www.antikanti.hu

Éttermek Noszvajon és környékén

A helyi specialitásokat, finomságokat a falu éttermeiben is érdemes megkóstolni. Vad- és erdei ételeket, különlegességeket szinte mindenhol kínálnak. Egészen más hangulatú egy étteremben elfogyasztott ebéd, mint a vendégházaknál kóstolt finomságok, de egy dolgot bizton állíthatunk, ritka gasztronómiai csodákat varázsolnak elénk a helyiek, legyen szó étteremről vagy magánházak konyhájáról. Álljon itt néhány javaslat azok számára is, akik nagy kedvvel ismerkednek meg Noszvaj éttermeivel:

Bükkalja presszó étterem
A Bükkalja Presszó Étterem bejelentkezésre fogadja az étkezni vágyókat. Bejelentkezésre kisebb csoportoknak, családoknak is főz megbeszélés alapján.

Aranycsikó Étterem
Ha Eger felől érkezünk a településre, nem kerülheti el a figyelmünket az Aranycsikó Étterem és Panzió. A 80 fő befogadására képes terem és terasz csodálatos panorámát nyújt az erdőre és a völgyre. Házi specialitása, az „aranycsikó szelet” messzire viszi a szakács hírét. Számos étel- és italkülönlegesség várja a betérő vendégeket. Az étteremhez hatalmas kert is tartozik.

Magtár Fogadó
A 24 fős, falusi hangulatot idéző borétteremben a regionális alapanyagokra épülő konyhai és kulináris élvezetek kedvelőit várják szeretettel. Állandó étlap nélkül, napi és szezonális ajánlattal fogadják vendégeinket. Céges ebédek, ügyféltalálkozók, családi rendezvények ideális helyszíne.

Rozmaring Vendéglő
Családias vendéglő a Síkfőkúti-tavak közelében. Szezonális alapanyagok, modern technológiák, kövön sült pizzák, házi sütemények, kézműves fagylalt. Éttermükben ingyenes Wi-fi hálózaton érhető el.

Öregmalom Étterem
Az Öreg Malom Étterem Bogács idegenforgalmi középpontjában, a Bogácsi Gyógyfürdőtől 80 méterre található. Korhűen berendezett éttermükben 60 főt tudnak fogadni. Árkádos teraszukon 100 férőhelyük van, amelyek együtt egyaránt alkalmasak családi, baráti, üzleti és céges rendezvények, bemutatók és esküvők lebonyolítására. Az étteremnek 1998-óta a hajdani bogácsi gőzmalom épülete ad otthont, melynek jellegzetes ismertetője a 30 méter magas gólyafészkes gőzmalomkémény. Ha keresi az éttermet, ez jó iránymutató, mely az egész faluból hozzájuk vezeti Önt.