Gyerekprogramok Eger környékén

Családi csatangolások Egerben

A Tündérkert Hotel mindössze negyedórányi autóútra fekszik Egertől, így kihagyhatatlan program felfedezni a híres barokk várost kifejezetten gyerekszemmel.

Kisebbeket és nagyobbakat egyaránt érdekli az általános iskolai tananyag részét is képező, filmekből talán már ismert Egri vár. A Panoptikumban pedig szinte megelevenedik számukra az ismeretlen múlt. 
Jó néhány kissrác van, aki kifejezetten” tudományos” érdeklődésű, ők lesznek azok, akiket elvarázsolnak a csillagvizsgálóban látottak, hallottak.
Mindannyiunk fülében ismerősen csenghet József Attila Altató című versének egyik legtöbbet idézett sora: „Tűzoltó leszel, s katona…”  – nem is kérdés, hogy a Tűzoltó múzeum is az egyik kedvenc célpontja a gyerekeknek.
Amit viszont fiúk, lányok, kicsik és nagyok mindannyian egyformán szeretnek, az az édesség. Nincs még egy olyan édes hely közel, s távolban, mint a Kopcsik Marcipánia, ahol meg is kóstolhatják a finomságokat, de ennél is sokkal érdekesebb a kiállítás, ahol egy egész kastélyszobát rendezett be a híres cukrász élethűen csupa-csupa marcipánból.
Elkel majd mindenkinek egy kényelmes lábbeli, mert bizony egész napos programok ígérkeznek a környéken.

Kopcsik Marcipánia

Gondoltátok volna, hogy egy marcipánkiállításon nemcsak a torták tetején csücsülő kedves kis cukorfigurákat láthatjátok, hanem egy egész szobát – méghozzá egy kastélyszobáját csupa-csupa finom marcipánból. A székek, asztalok, de még a képek a falon is marcipánból vannak. Majdnem 1000 kiló cukrot kellett felhasználnia a cukrásznak, mire elkészült ez a gyönyörű kiállítás. Kopcsik Lajos mestercukrász marcipánszobája még a Guiness rekordok könyvébe is bekerült, mert a világon egyedül Ő készített ilyen óriási édes marcipáncsodát! Hát persze, hogy ebben a szobában találjátok az életnagyságú marcipánkutyust is. A mestercukrász életművét bemutató kiállítás kortól függetlenül mindenkinek kiváló szórakozást nyújthat. A kicsik örömére több mesefigura is marcipántestet ölt, mint például a Kis vakond vagy Ludas Matyi.

Csillagvizsgáló

Kalandra fel, kis csillagászok! A VARÁZSTORONYBAN látogatható a Spekula Csillagvizsgáló (Csillagászati Múzeum), a Camera Obscura (periszkóp), a Planetárium, a Varázsterem és a Panoráma Terasz, ahol előre meghirdetett időpontokban távcsöves bemutatókat szerveznek. Innen hatalmas távcsöveken kémlelhetitek az ég ezernyi csillagát, persze csak ha besötétedik. A Csillagászati Múzeumban az 1776-ban Hell Miksa tervei szerint létesített Spekula Csillagvizsgáló ránk maradt műszerei tekinthetők meg. Ugyanabból a korból egy működő Camera Obscura (periszkóp) mutatja be a város különböző helyeit egy nagy fehér asztalra kivetítve. A Panoráma teraszról gyönyörű kilátás nyílik a városra és környékére. A távcsöves bemutató a gyerekek egyik nagy kedvence, hiszen kevés olyan hely van, ahol valódi műszerekkel kémlelhetik a messzeséget éppen úgy, ahogy az igazi tudósok.

Tűzoltó múzeum

Srácok, ide el kell jönnötök, ha szeretnétek megnézni és kipróbálni milyen is a tűzoltónak lenni! Még egy tűzoltóautóba is beülhettek! A múzeum országos szinten is egyedülálló történeti, kulturális-turisztikai attrakcióival élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Pont így nézett ki a múlt század első felében egy tűzoltó szertár. Sok érdekes, régi tűzoltó autót gyűjtöttek össze, hogy bepillanthassatok a múltba is egy picit. Sőt, egy kisfilmen azt is megnézhetitek, hogy hogyan szerelték össze ezeket a járműveket!
A múzeum hátsó részében kialakított játszótér kellemes kikapcsolódást nyújt a gyermekeknek, amíg a környező padok kiváló lehetőséget nyújtanak pihenésre és piknikezésre egyaránt. A játszóházban a gyerekek kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, de akár tűzoltóként is kipróbálhatják magukat a játékok során.

Panoptikum

Tudjátok, mi az a panoptikum? Egy olyan kiállítás, ahol életnagyságú viaszból készült embereket láthattok (a viasz olyan anyag, amiből a gyertyákat is csinálnak). Nagyon izgalmas dolgokat mutatnak be. Egerben például a török világot. Majdnem 500 évvel ezelőtt, 1552-ben az Európa ellen indult óriási török sereg az egri várat készült bevenni: 200 ezer török 2000 magyar várvédő ellen. Európa ámulatára a csatában a várvédők győztek. Az izgalmas török világot és a csatát írja le az Egri csillagokban Gárdonyi Géza. Az országos szavazáson ez a regény nyerte el a Magyar olvasók kedvence címet. A panoptikumban az események eredeti helyszínén a regény szereplői idézik fel az eseményeket és a XVI. századot. A Panoptikumban járva közös fényképet készíthetnek Dobó István 1552-es várkapitánnyal.

Egri vár

Az egri várban minden nyáron megrendezik a végvári vigasságokat, ahol fegyver- és haditorna bemutatók, történelmi életképek, vitézi próbák, játszóházak, családi és kézműves foglalkozások várják a látogatókat. De nem csak ekkor, hanem az év többi napján is érdemes ide ellátogatni, hiszen ezen a helyen óriási csatában legyőztük a törököket.
Sétáljanak fel a várba és ne feledjék, hogy a köveken, ahol lépkednek egykor Dobó István várkapitány lépkedett bátor katonáival. A Dobó István múzeum kiállításán meg is nézhetik a fegyvereket, ruhákat és sok érdekes dolgot a csatáról. Kellemes kalandozást!