Lovaglás, kerékpározás, kirándulások a környéken

Noszvajon magas lóról beszélhet :)

A falu határában kis baráti társaság alakított ki a lovas tanyát. Nagyszerű lovaglási lehetőséget biztosítanak kicsik és nagyok számára egyaránt.

Lovagolnak itt kicsik és nagyok, versenyzők és hobbilovasok, valamint speciális nevelési igényű gyerekek egyaránt. Nemcsak lovagolni tanulnak, hanem megismerkedhetnek a ló anatómiájával, élettanával, természetével, megfelelő gondozásával, a lótulajdonos és lótartó feladataival. Az állatsimogatókban a látogatók közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a hagyományos magyar gazdasági udvar állataival. Sőt, ha Önnek épp lovaskocsikázáshoz támad kedve kettesben vagy az egész családdal, itt az sem akadály. Télen szánon is érdemes átsiklani a festői szépségű kis falun.

Érdeklődés, bejelentkezés;
Thummerer Ildikó
Tel: 30 503-0515
E-mail: thummererildi(kukac)gmail.com

Kerékpáros kirándulások Noszvaj környékén

Noszvaj kristálytiszta levegője és mesébe illő tája kirándulásra csábítja az erre járókat. A tavasztól őszig a napsütésben a dombokon karikázni vidám és egészséges program. Dobják fel a csomagtartóra a „drótszamarakat”  és ne habozzanak nyeregbe szállni, felderíteni a környéket. Kattintsanak sok képet a bringatúrán és osszák meg Facebookon! A szállodánk és a noszvajiak biztosan lájkolni fogják!

Bemelegítő bringázás kisgyerekekkel

A síkfőkúti tavaktól a Gazdaházig körülbelül 2 kilométer a távolság bringával. Ezt a srácok is könnyen teljesítik, annyira, hogy érdemes visszafelé is megtenni az utat és egy finom fagyival a fűre terített plédre leheveredve élvezni a  gyönyörű látványt, a madarak csicsergő énekét. Léleküdítő érzés! Recepciónkon a kerékpár mellé utánfutót is bérelhet a legkisebb családtagok számára. Így garantáltan végiggurulják a távot kicsik és nagyok!

„Kalandozás a múltban” kerékpártúra

Ha nem csak könyvekben olvasva vagy filmeken, de akár megtapintva is szereti megismerni a régmúlt különleges emlékeit, akkor itt a kiváló alkalom egy sportos kalandozásra! Tekerjen el a szomolyai kaptárkövekhez, és a visszaúton nézze meg a noszvaji Barlanglakásokat. Jelenleg művészek vették birtokukba az egykor szegény emberek lakta barlanglakásokat, így művésztelepként működik. A picivel több mint 10 kilométeres biciklis túra élményteli kirándulást ígér.

Kell egy szippantás a jóból - falusi séták és gyalogtúrák Noszvajon

A rövid falusi séta során, melyet babakocsival is érdemes megtenni, érinthetik Noszvaj minden ismert pontját, ha a következő útvonalon haladnak: A templomtól indulva - De la Motte-kastély - Magtár - Pocem - Gazdaház - kovácsműhely - a kosárfonónál zárul a könnyű séta. Az útvonal hossza 2 kilométer, amit egy kellemes tavaszi délelőttön mindenkinek szívesen ajánlunk. Természetesen az év minden szakában kellemes, könnyed kikapcsolódás ez a röpke séta, de a zsongó, rügyező, friss zöld levelek és virágok tavaszi kavalkádjában felejthetetlen látványt nyújt.

Hosszabb sétára is nyílik lehetőség a faluban: ha beiktatjuk az Imány tető és a Síkfőkút pontokat is az útvonaltervünkbe. A szintén a templomnál induló séta (De la Motte-kastély - Magtár - Gazdaház - Pocem - Imány-tető - kovácsműhely - kosárfonó - Síkfőkút) valóban hosszabb, távolsága: 5 km, a megtételéhez szükséges idő körülbelül 3 óra laza tempóban. Voltaképp bejárjuk az egész falut. Könnyű séta, egy apró megerőltetéssel, ami az Imány-tetőre való felmászást illeti (kb. 150m), de  a szép panorámáért megéri. Próbálják ki, meglátják, tetszeni fog!

Falut kerülő túra 1
Irány: Általános iskola - Imány-tető - végig a Herceg-dűlőn - Westel-torony - Síkfőkút, Tórét - Rákóczi út - Kurta kocsma. Távolság: 7 km, 2 óra. Ezzel megkerüljük a falut északról, így fentről nézhetünk le Noszvajra.

Falut kerülő túra 2
Irány: Általános iskola - Panoráma Hotel - Kádár-út - Síkfőkút-forrás - Béke út - Kossuth út, távolság: 7 km, 2 óra. Így délről kerüljük a falut, könnyű sétával. Babakocsival is járható a Síkfőkúti elágazásig, onnan jobb a Kossuth úton visszagurulni a faluba. (Kb. 4 km)

Ötlettár túrázóknak

Szalamandra tanösvény, Dédestapolcsány

A tanösvény létrehozásának gondolata régen megfogalmazódott a térségben. Pedagógusok, természetvédelmi szakemberek és erdészek közös összefogásával két éves kitartó munka után hozták létre és avatták fel 2002 tavaszán a Szalamandra tanösvényt. Az állomásokat „szalamandrás” információs táblák jelölik, az útvonalat pedig fekete-sárga útjelek. A látnivalókat leíró szórólap a Dédestapolcsányi Tourinform irodában szerezhető be. Hossza: 6 km, kényelmes sétával 4 óra alatt bejárható. Az ösvény először sík területen fut, majd az információs táblák útmutatásai szerint lehet továbbmenni az erdei úton. Az emelkedés lassú, kb. 200 méter a szintkülönbség. Sok védett állat él itt, ezért ha csendben közlekedünk az erdőben, megleshetjük őket élőhelyükön. A séta során öt pihenőhelyet lehet találni, ahol szalonnasütő helyek, pihenőpadok vannak. Tüzet azonban tűzgyújtási tilalom esetén nem szabad rakni. A végállomás előtt az út az országos két túra útvonalával találkozik.

Szalajka-völgyi természetvédelmi bemutatóösvény

A szilvásváradi Szalajka-völgy idegenforgalmi szempontból a Bükk egyik leglátogatottabb része. A Szalajka-patak mentén vezető közkedvelt kirándulóhely 4,2 km-es sétaútjának (és turistaút) állomásai a Bükk természeti és kulturális értékeire hívják fel a figyelmet. A táblák a Bükki Nemzeti Park alapításáról és rendeltetéséről, a karsztvíz-források által táplált vízfolyásokról, a völgy élővilágáról, a Szikla-forrásról, a Fátyol-vízesés mésztufa-gátjainak képződéséről, a Szalajka-forrás vízhozamáról és az Istállós-kői-barlang régészeti leleteiről adnak tájékoztatást. Emellett megismerkedhetünk a Szilvásváradi Állami Erdei Vasút történetével, megtekinthetjük az Erdészeti Múzeumot és az 1974-ben megnyitott Szabadtéri Erdei Múzeumot a Horotna-völgy torkolatánál. A völgy erdei kisvasútja további élményszerzésre ad lehetőséget; Szilvásvárad településről indul, pisztrángtelep mellett halad el, míg el nem éri a Fátyol-vízesést övező Gloriet erdei tisztást.

Bélkő tanösvény

Az öt km hosszú, hét állomásra felfüzött tanösvény bejárásához az ismertető táblák megtekintéséhez 1,5-2,5 óra szükséges. A tanösvény a ciszterci apátság épületétől indul és Bél-kő megmaradt 815 m magas csúcsán kialakított kilátóhelyen végződik. Innen a sárga háromszög jelzésű turistaúton lehet továbbkirándulni a Bükk-fensíkra, Szilvásváradra, Felsőtárkányba, Szarvaskőre vagy vissza Bélapátfalvára (a Katonasírok és a Lakvölgyi tó érintésével egy óra alatt lehet lesétálni a településre). A tanösvény vonala mentén előbukkanó változatos kőzetfeltárások, sziklák révén betekinthetünk a Bükk hegység földtörténetébe, szerkezetének, felszínfejlődésének titkaiba. Megismerkedhetünk a ritka és védett növényekkel, a növénytársulásokkal és az itt élő állatvilággal, valamint a Bél-kő környékének kultúrtörténetével.

4K - kirándulások kezdőknek, kényelmeseknek és kíváncsiaknak

Síkfőkút

Noszvajtól északra, a Kánya-patak festői szépségű erdővel, hegyekkel koszorúzott völgye hajdan a természet által, majd mesterségesen is kialakított tavak környéke, a Szent Imre-forrás és a mellé épült turistaház összessége, ez az eredeti Síkfőkút. A környék turisztikai- és pihenést szolgáló körülményei az 1930-as években alakultak ki az egri turistaegyesület kezdeményezésére, akik nagy gonddal és buzgalommal alakították ki a Kánya-patak valamennyi forrását és környékét, majd névvel látták el őket. Ilyen például a Síkfőkút közelében fekvő Attila-forrás, melynek környékét erdei pihenőhellyé alakították ki.

Síkfőkút és környéke az 1930-as évektől Eger kedvelt kirándulóhelye volt, ebben az időben épült a turistaház is, melyet azóta már többször átépítettek. Ekkor alakították ki a felső tó jelenlegi formáját is. Napjainkban Noszvaj és Síkfőkút összeépült, több száz hétvégi és víkendház, valamint vállalati üdülők létesültek ezen a területen. A felső tó nyaranta csónakázásra, vízibiciklizésre, az alsó tó horgászásra, a tórét pedig piknikezésre csábítja az ideérkezőket. Kutatási eredmények is alátámasztják, hogy Noszvaj-Síkfőkút az ország egyik legtisztább levegőjű települése.

Várkút

Síkfőkútról a zöld túrajelzést követve az Attila-forráshoz, majd a 669 méteres Várhegy tövében fekvő Várkútra juthatunk, mely a Kánya-patak forrásvidékének első és a legmagasabb ponton eredő forrása. A forrás történelme a messzi múltba nyúlik vissza, hiszen valamikor ezen a helyen földvár állott. Várkút és környéke a vadregényes Bükk egyik legszebb kirándulóhelye, gyalogtúrák és erdei séták alkalmával a természet még az őzek és szarvasok látványával is megajándékozhat.

Kaptárkövek

A riolittufa megjelenési formái közül a legkülönlegesebbek a süveg formájú kúpok. Ezek némelyikén emberkéz által formázott fülkéket találunk, melyek eredetét egyrészt kultikus céllal magyarázzák (a hamvasztásos temetkezés egy szokatlan formájának tulajdonították), mások áldozati vagy bálványtartó fülkéket véltek látni bennük, de a legvalószínűbb feltételezések szerint méhészkedésre használták őket.

Imány-tető

Településünk szívében emelkedik az Imány-tető, melyre a református templommal szemközti Bartók Béla utcán elindulva egy könnyű sétával juthatunk fel. A tetőről páratlan kilátás nyílik Noszvajra.