Foglalás
Bezár

Borkostolók, bortúrák

A faluhoz közeledve lehetetlen nem észrevenni a hegyoldalak lejtőin nyújtózó szőlőskerteket, birtokokat, dűlőket. Eger felé egyre több kedves, romantikus pincesor szegélyezi az utakat. A tündérszép táj borkalandozásokra csábítja az erre járókat.

Borkalauz



Fedezze fel az egri borvidéket a borutakon Észak-Magyarország híres pincéiben! A különlegességek kedvelőinek kihagyhatatlan program, hogy megkóstoljanak néhányat a kedvelt egri borvidék híres borai közül. Az egri történelmi borvidék mintegy 5000 hektárnyi szőlőültetvénye a Bükk hegység déli lankáin terül el. A borvidék két eredetvédelmi körzetre tagozódik, egyik Eger várost és a körülötte fekvő 17 községet foglalja magába: Andornaktálya, Demjén, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros és Szomolya az egri, illetve Aldebrő, Feldebrő,Tófalu és Verpelét a debrői körzet.

Az egri talán a legismertebb történelmi borvidék, mely az ország leghíresebb vörösborának, az Egri bikavérnek is szülőhazája.

Az egri vörösborok fűszeressége, tüzessége, finom bársonyossága leginkább a Bikavérben érvényesül. A helyi borászatok ezért igyekeznek a legtöbb energiát a Bikavér megkomponálásába fektetni. E nemes ital termelésének és elkészítésének módját a több évszázados hagyományokat alapul véve az egri borvidék szőlő- és bortermelői 1997-ben az úgynevezett „Bikavér Kódexbe" foglalták. Az Egri Bikavér lett Magyarország „legújabb kori" bortörténelmében az első védett eredetű bor. Miután valamennyi „Egri" nevű bor védett eredetű bor lett, az Egri Bikavér mellé az egri borászok 2010-ben komponálták meg annak fehér párját, az Egri Csillagot. A Szépasszony-völgyi pincesorok szorosan összeforrtak Eger nevével. Borospincéi az elmúlt évtizedekben országos ismertségűvé váltak és idegenforgalmi jelentőségük is megkérdőjelezhetetlen. A területet egészen a századelőig Koháry-völgyének hívták. (Koháry István vicegenerális 1867-ben részt vett Eger felszabadításában.) A Szépasszony-völgy nevéhez jónéhány legenda fűződik.

Thummerer pince



Noszvaj határában található a számos rangos díjjal büszkélkedő, méltán híres Thummerer Pince, amely 2014-ben lett 30 éves. A pincészet alapítója Thummerer Vilmos 1995-ben elnyerte az Év Bortermelője címet. A pincészet 2011-ben az Év pincészete díjat kapta, 2013-ban pedig a Magyarország Legeredményesebb Pincészete díját vehették át.Lehetőség van pincelátogatásra is a Thummerer Pincészetben előzetes bejelentkezés alapján!

Kóstolja meg Noszvaj pincegazdáinak borait!



Gazsi Pince (Szögedi Zoltán: +36-30/253-9550)
Kónya Attila (+36-30/313-8510 – www.konyaborhaz.hu)
Szabó Balázs (+36-30/262-0481)
Fresli Borház (+36-20/957-3764)

Bátran vágjanak neki hosszabb bortúráknak is, hiszen a környék számos pincéje büszkélkedhet kiváló minőségű aranyló és rubinvörös borokkal. Szívesen ajánljuk a völgybe érkezők figyelmébe a minősítő táblarendszerrel ellátott pincéket, ahol a bor minőségét a Hegyközség garantálja. Ehhez adunk néhány tippet kedvenc borútjainkból.

Válasszon javasolt borútjaink közül!



Kaptárkövek borútja



Szomolya - Látnivalók: Fazekasház, Tájház, Római katolikus templom, barlanglakások, kaptárkövek – Virágszéke

Noszvaj - Látnivalók: De la Motte kastély, Gazdaház, Barlanglakások (Pacen), lovaglás, horgászat, Síkfőkúti-tó

Hárslevelű borútja



Tótfalu - Látnivalók: 1950-ben épült templom, fatornyú kápolnaAldebrő - Látnivalók: 1762-ben épült templom, „szobrok faluja”, halastó

Feldebrő - Látnivalók: X-XI. században épült altemplom, Szent István szobor, Debrői vár romjai, Babamúzeum

Verpelét - Látnivalók: Kovácsmúzeum, barokk templom, Várhegy, régi malom, halastó

Egerszalók - Látnivalók: Kármelhegyi Boldogasszony templom (1738), kaptárkő, halastó, gyógy- és wellnessfürdő, mésztufa domb – „sódomb”, Vendel kápolna

Olaszrizling borútja



Kerecsend - Látnivalók: Hagyományok háza, természetvédelmi terület

Demjén - Látnivalók: 1771-ben épült templom, parasztház, gyógy- és wellnessfürdő, barlanglakások, kaptárkő

Egerszalók - Látnivalók: Kármelhegyi Boldogasszony templom (1738), kaptárkő, halastó, gyógy- és wellnessfürdő, mésztufa domb – „sódomb”, Vendel kápolna

Egerszólát - Látnivalók: kastély, Nepomuki Szent János szobor, Piéta

Bikavér borútja



Kerecsend - Egyenesen a Bikavér hazájába! - Látnivalók: Hagyományok háza, természetvédelmi terület

Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy azonnal, az elsők között értesüljön kedvezményes ajánlatainkról!