Foglalás
Bezár

Eger és környéke

Programok Egerben és környékén az egész családnak! Családi barangolásokat kínálunk mesés kis falvak, lágy dombok ölelésében a Bükk alján és egy történelmi városban!

Eger és környéke arra vár, hogy felfedezze



A környék bebarangolása ezernyi élményt rejteget, ezért is olyan népszerű hazai és külföldi utazók köreiben. Adunk néhány tippet családi kirándulásokhoz, városnézésekhez a környéken és Eger közelében. Család- és gyerekbarát szállodaként az Oxigén Hotel**** Superior Family & Spa számos kiránduláshoz praktikus és hasznos holmit kölcsönöz vendégeinek a recepción. Ha szükségük van térképre, felnőtt és gyermek kerékpárokra, plédekre, hátizsákra és hasonló dolgokra ahhoz, hogy útra keljenek és felderítsék a környék ezernyi szépségét, forduljanak a recepción kollégáinkhoz, akik készséggel állnak az Önök rendelkezésére!

Erre érdemes indulni



Elsőként érdemes a szűkebb környezetünket felfedezni, tehát kezdjünk Noszvajon! Hiszen itt vagyunk mi is! A baba- és gyerekbarát Oxigén Hotel**** Superior Family & Spa a családbarát nyaralások és üdülések népszerű színhelye.

Noszvaj



Írásos emlékek szerint a településen már 1248-ban állt egy kis román stílusú templom, amely a XVI. század második felében reformátussá vált. Ezt 1928-ban lebontották, szélesebb, hosszabb templomot építettek a régi elemek felhasználásával.

A templom előtt jobbra kanyarodva jutunk el az egyik legjelentősebb műemlékhez. A Szepessy-de la Motte-Almásy-kastélyt és melléképületét copf stílusban építette 1774 és 1778 között Povolay János építész. Az egész épület külső és belső díszeivel XVI. Lajos korának jellegzetes, viszonylag épen maradt magyarországi emléke. A kastély ma múzeumként látogatható.

A népi építkezések emlékeit őrzik a XIX. század elején kialakult barlang- és pincelakások és a helyreállított gazdaház, amely múzeumi kiállítóhely.

A szabadidő eltöltéséhez nemcsak a természet nyugalmát tudják felkínálni az ide látogatóknak, hanem számos kulturális programot is. Az egyik ilyen a Zenés Nyári Esték programsorozat, mely minden évben zenei hagyományokkal, a magyar folklór értékeivel szórakoztatja a vendégeket. A település az egri történelmi borvidék szerves része, ehhez minden szükséges feltétel adott: szőlőtermő dűlők, pincék, természeti adottságok. A községtől északra található Síkfőkút, amely a Kánya-patak festői szépségű völgyében helyezkedik el. Kedvelt kiránduló és üdülőhely.

Szomolya



A település Egertől 17 kilométerre, keleti irányba fekszik, Noszvajon keresztül közelíthető meg. Idegenforgalmi nevezetességek: kaptárkövek, Leánytó, Tájház, római katolikus templom, Fazekasház, riolit-tufába vájt hodály. Május utolsó szombatján hagyományosan az Országos Népzenei Találkozót rendezik meg itt.

Eger



Eger és környéke számos történelmi jelentőségű látnivalóval büszkélkedikEger, ez a több mint ezeréves kisváros dicső történelmi múltjával, értékes műemlék-együtteseivel, boraival és gyógyvizeivel Magyarország leghíresebb városainak egyike. Egert történelmi városként szokták emlegetni, de úgy is, mint a barokk, a bor, a gyógy- és termálvizek és a diákok városát. Már első királyunk, Szent István uralkodása alatt püspöki székhely volt. A történelem viharai nem kímélték, a tatárjárás idején csaknem elpusztult, de a XIII. században épített kővára a török harcok idején már nagyon fontos szerepet játszott a védelemben. Dobó István várkapitány és 2000 fős maroknyi csapata 1552-ben több mint egy hónapig álltak ellent a negyvenszeres török túlerőnek.

A XVIII. században jelentős kulturális és művelődési központ volt. Az elmúlt évszázadok építészetének közel 170 kiemelkedő alkotása maradt fent szinte érintetlen szépségben. A teljesség igénye nélkül közéjük tartozik a vár és erődrendszer, vármúzeum, kazamata, Spekula Csillagvizsgáló, Érseki palota, városfal és bástya, Török fürdő, Rozália-kápolna, barokk minorita templom, minaret, görög-keleti templom, Érseki Gyűjteményi Központ, Telekessy István-patikamúzeum habán edényekkel, valamint Gárdonyi Géza-emlékmúzeum az író lakóházában.

A város és környéke híres történelmi borvidék. A lakosság csaknem 1000 éve foglalkozik szőlő- és bortermeléssel olyan kiváló borokat termelve, mint az Egri Bikavér, az Egri Leányka, a Debrői Hárslevelű, az Egri Chardonnay, az Egri Cabernet franc és sauvignon, az Egri Merlot, az Egri Kékfrankos és a Kékmedoc. A legöregebb borospincék kora a 400 évet is meghaladja, de napjainkban is vájnak még új pincéket. A térség gyógyító hatású vizeit már a XV. században ismerték. A török hódoltság alatt több nyilvános fürdő működött, amelyek közül a felújított, Török fürdő néven ismert Arnaut pasa fürdője ma is várja a gyógyulni vágyókat. A látnivalók mellett évente visszatérő programsorozatok várják az ide látogatókat, köztük szabadtéri fesztiválok, hangversenyek, folk- és moderntánc bemutatók.

Andornaktálya



Ez a település Egerrel mára szinte teljesen egybeépült. Andornaktálya két falu, Andornak és Kistálya egyesüléséből jött létre 1939-ben. Közúton és vasúton is jól megközelíthető. A falu hosszú főutcája köti össze a két egykor különálló falut. Ezek a települések már korán lakottak voltak, de többször is elpusztították a törökök, a kurucok és csak az 1700-as évek közepétől lakták ismét.

Kistályán 1723-ban épült az a római-katolikus templom, amely helyén később újabb templomot emeltek késő barokk stílusban. Az ún. Mocsáry-kastélyt 1836-1938 között építették. Ez a klasszicista stílusú emeletes épület a hosszú főúton található. Az épület homlokzatán lévő domborműveket Marco Casagrande velencei szobrász faragta. Eger közelsége, a kiváló közlekedési adottságok és ugyanakkor a falusi nyugalom nagy vonzerőt jelent.

Demjén



Egertől 10 km-re délnyugatra találjuk ezt a kicsiny települést, amely a 3-as úttól is könnyen elérhető. A falun a Laskó határában a Szalóki-patak folyik keresztül. Innen is látható és elérhető a szép környezetben lévő hőforrás, amely a szinte érintetlen természetben csorog alá mészkőlerakódást hagyva maga után. Szőlőt már 1712-ben telepítettek a falu határában. Demjén a népi hagyományokat őrző települések közé tartozik. A demjéni parasztház nyeregtetős, szarufás, tokgerendás, háromosztatú, oromzata gazdagon díszített. A ma álló barokk jellegű templom építését 1777-ben kezdték meg.

Aldebrő



Aldebrő könnyen megközelíthető Egerből több útvonalon is. Indulhatunk Kerecsenden, Kápolnán keresztül, vagy a másik úton, Verpelét, Feldebrő érintésével, illetve a Kisújszállás és Bátonyterenye közötti vasútvonalon.

A falu határában rézkori sírokat, késő bronzkori leleteket, honfoglalás kori nyílhegyeket találtak. A XVIII. században folyamatosan gyarapodott a falu, majd 1827-ben leégett. A falu alapítója az itt élők számára templomot építtetett, amelyet Eszterházy Károly szentelt fel 1762-ben. A templomot a falu közepén találjuk, Nepomuki Szent János szobrát pedig a Vörösmarty út egyik háza előtt, a Tarna-hídnál.

A falut a szobrok falujaként tartják számon az itt élők. Az egyik legszebb Mária-szobor az Árpád út 9. sz. előtt található, de az erdő is rejt Mária-szobrot. A faluban játszótér és hangulatos pihenőhelyek, sétányok találhatók, ősszel a szüreti napok idején, búcsúra Pünkösdkor érdemes ide érkezni. Szőlőtermelő vidék lévén igazi különlegesség a borverseny, melyet minden év februárjában rendeznek meg. Ha csendes, szép környezetre, jó borokra, vadászatra és horgászásra vágyunk, mindezt Aldebrőn megkaphatjuk.

Novaj



Ostoros felől közelítve a Macskás-tető legmagasabb pontjáról rálátni a kicsiny falura. Első okleveles említése 1275-ből való, 1552-ben a törökök felégették, de újranépesült. A jelenlegi település közepén egy dombon található a templom, amely valószínűleg az 1280-as években épült, 1730-1746 között restaurálták. A falu déli részén található a törökkori kőoszlop. Étkezésre a falu közepén lévő étteremben van lehetőség.

Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy azonnal, az elsők között értesüljön kedvezményes ajánlatainkról!