Hírlevél feliratkozás
Foglalás
Bezár

Édes kísértés – noszvaji borok az egri borvidéken

2022. november 16., szerda, 14:16

A borfogyasztás, borkészítés hosszú évezredek óta kíséri az emberi civilizációt. Az ókorban akár víz helyett is fogyasztották ezt a különleges italt, amely az élet fenntarthatóságának szimbóluma volt. A hellének emelték a borkészítés tudományát mesteri fokra, és az isteni nedű fogyasztását is szertartásként illesztették be a napjaikba. A középkor folyamán különböző gyógyászati célokkal is fogyasztották, fertőtlenítésre, bélfertőtlenítésre használták a borok különböző fajtáit. A jelenkor tudományos kutatásai mára bizonyították, hogy a minőségi borok mértékletes fogyasztásának számos pozitív élettani hatása van az emberi szervezetre. Ezenkívül a bor élvezete a gasztronómiai élmények fokozásában is szerepet játszik, ilyen módon akár az életminőségünkre is jótékony hatással lehet.

A szőlőtőkétől a bársonyos nedűig



A szőlőtermesztés, borkészítés egyszerű hivatásnak tűnik ugyan, de nagyon sok munkát, odafigyelést, szakértelmet – és főleg odaadást és szeretet igényel. Már a megfelelő szőlőfajta kiválasztása is bonyolult összefüggések vizsgálatának eredményeként jön létre az adott termőterület sajátosságainak figyelembevételével. A szőlő gondozása, az optimális hozam elérése, a szüret időpontjának kiválasztása, a szőlő feldolgozása a szüret során, a különböző szőlőfajták házasítása: minden egyes apró momentum óriási hatással van a bor minőségére, és mennyiségére is. A pincészeteknek hála, asztalunkra kerülhetnek és gasztronómiai élményeink fényét emelik a gondosan válogatott szőlőből készített minőségi borok, amelyek a különleges ízélményeken túl számos pozitív élettani hatást is gyakorolnak az emberi testre.

Azok a fránya szabadgyökök



A borok tartalmaznak különböző vitaminokat, ásványi anyagokat, amelyeknek az emberi szervezet optimális működésében, ezáltal például az immunrendszer erősítésében is fontos szerepük lehet. A vörösbor, illetve a szőlőhéj és a szőlőlé is nagy mennyiségben tartalmaz úgynevezett polifenolokat, például rezveratrolt. Ezek az antioxidánsok többek között segítenek nekünk a szabadgyökök elleni harcban, amelyek a sejtek leépüléséért felelősek, illetve a rákos megbetegedések kialakulásában is jelentős szerepük van.

Szívvel-lélekkel



A bor mértékletes fogyasztásának hatására csökkenhet a véredények elzáródásának lehetősége, a koleszterin lerakódásának esélye, illetve a szív-, és érrendszeri problémák kialakulásának kockázata. A fehérborok savtartalma jóval magasabb vörös társaikénál, ezáltal jobban serkentik a gyomorsav-termelést, javítják az emésztést és a salakanyagok kiválasztását is.

Hazai borvidékeink



Magyarország számos történelmi borvidékén jobbnál jobb borokat kóstolhatunk. Az egri borvidék legendás vörös itala, az Egri Bikavér mellett 2010-ben megszületett fehér párja, az Egri Csillag. Az Egri Bikavér lett kis hazánk „legújabb kori” bortörténelmének az első védett eredetű bora, készítésének szigorú szabályait a Bikavér Kódexbe foglalták 1997-ben. Noszvaj az egri borvidék része, itt is számos pincészet kínálja minőségi italait a látogatók gasztronómiai élményeinek fokozására. Hiszen egy nagyszerű, akár kemencében sült, házi készítésű vacsorához el sem lehetne képzelni egy pohár egri bikavérnél hozzáillőbb kísérőt!

A Tündérkert Hotel Ambrózia éttermében számos pincészet kitűnő borait kóstolhatjuk.

Legyen Ön is szállodánk vendége! Ismerje meg ajánlatainkat!

Megnézem az ajánlatokat

Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy azonnal, az elsők között értesüljön kedvezményes ajánlatainkról!