Foglalás
Bezár

Édes kísértés – noszvaji borok az egri borvidéken

A borfogyasztás, borkészítés hosszú évezredek óta kíséri az emberi civilizációt. Az ókorban akár víz helyett is fogyasztották ezt a különleges italt, amely az élet fenntarthatóságának szimbóluma volt. A hellének emelték a borkészítés tudományát mesteri fokra, és az isteni nedű fogyasztását is szertartásként illesztették be a napjaikba. A középkor folyamán különböző gyógyászati célokkal is fogyasztották, fertőtlenítésre, bélfertőtlenítésre használták a borok különböző fajtáit. A jelenkor tudományos kutatásai mára bizonyították, hogy a minőségi borok mértékletes fogyasztásának számos pozitív élettani hatása van az emberi szervezetre. Ezenkívül a bor élvezete a gasztronómiai élmények fokozásában is szerepet játszik, ilyen módon akár az életminőségünkre is jótékony hatással lehet.

A szőlőtőkétől a bársonyos nedűig



A szőlőtermesztés, borkészítés egyszerű hivatásnak tűnik ugyan, de nagyon sok munkát, odafigyelést, szakértelmet – és főleg odaadást és szeretet igényel. Már a megfelelő szőlőfajta kiválasztása is bonyolult összefüggések vizsgálatának eredményeként jön létre az adott termőterület sajátosságainak figyelembevételével. A szőlő gondozása, az optimális hozam elérése, a szüret időpontjának kiválasztása, a szőlő feldolgozása a szüret során, a különböző szőlőfajták házasítása: minden egyes apró momentum óriási hatással van a bor minőségére, és mennyiségére is. A pincészeteknek hála, asztalunkra kerülhetnek és gasztronómiai élményeink fényét emelik a gondosan válogatott szőlőből készített minőségi borok, amelyek a különleges ízélményeken túl számos pozitív élettani hatást is gyakorolnak az emberi testre.

Azok a fránya szabadgyökök



A borok tartalmaznak különböző vitaminokat, ásványi anyagokat, amelyeknek az emberi szervezet optimális működésében, ezáltal például az immunrendszer erősítésében is fontos szerepük lehet. A vörösbor, illetve a szőlőhéj és a szőlőlé is nagy mennyiségben tartalmaz úgynevezett polifenolokat, például rezveratrolt. Ezek az antioxidánsok többek között segítenek nekünk a szabadgyökök elleni harcban, amelyek a sejtek leépüléséért felelősek, illetve a rákos megbetegedések kialakulásában is jelentős szerepük van.

Szívvel-lélekkel



A bor mértékletes fogyasztásának hatására csökkenhet a véredények elzáródásának lehetősége, a koleszterin lerakódásának esélye, illetve a szív-, és érrendszeri problémák kialakulásának kockázata. A fehérborok savtartalma jóval magasabb vörös társaikénál, ezáltal jobban serkentik a gyomorsav-termelést, javítják az emésztést és a salakanyagok kiválasztását is.

Hazai borvidékeink



Magyarország számos történelmi borvidékén jobbnál jobb borokat kóstolhatunk. Az egri borvidék legendás vörös itala, az Egri Bikavér mellett 2010-ben megszületett fehér párja, az Egri Csillag. Az Egri Bikavér lett kis hazánk „legújabb kori” bortörténelmének az első védett eredetű bora, készítésének szigorú szabályait a Bikavér Kódexbe foglalták 1997-ben. Noszvaj az egri borvidék része, itt is számos pincészet kínálja minőségi italait a látogatók gasztronómiai élményeinek fokozására. Hiszen egy nagyszerű, akár kemencében sült, házi készítésű vacsorához el sem lehetne képzelni egy pohár egri bikavérnél hozzáillőbb kísérőt!

A Tündérkert Hotel Ambrózia éttermében számos pincészet kitűnő borait kóstolhatjuk.

Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy azonnal, az elsők között értesüljön kedvezményes ajánlatainkról!