Foglalás
Bezár

Hotel története 1.

Történelmi áttekintés: Noszvaj termékeny földjei, gyönyörű dombjai és tiszta vizű forrásai miatt valószínűleg nagyon régóta lakott terület. Habár sok időszakból nem tártak fel régészeti leleteket, arra lehet következtetni, hogy többezer éve is éltek törzsek a környéken. A falu fölé magasodó Várhegyen találhatjuk a legrégebbi lakók nyomait, akik a bronzkor idején (Kr. e. 1900-800) lakták a telepet.



Keresztelő



Noszvaj neve először 1248-ban bukkan fel IV. Béla király oklevelében: „…Noszvaj püspöki falu határaihoz kapcsolódik”. A latin gyökerekre visszavezethető név jelentése nagy valószínűséggel „a mi falunk” vagy „újfalu”, ami a letelepedett olasz lakosságra utal. A középkorban uralkodó szokásokhoz híven a falut mindig földesúr birtokolta, aki öröklés vagy adományozás útján szerezte meg a vagyont.

A kastély története



A bárói rangra emelt Szepessy család birtoka volt Noszvaj a XVIII. század végén, Szepessy Sámuel kezdte építtetni a De la Motte kastélyt 1774-ben. A félkész épületet 1783-ban eladni kényszerült Vécsey Anna bárónőnek, aki akkor a francia származású Antoine De la Motte ezredes felesége volt.

„…a noszvaji épületek, amelyeket nagy költséggel emeltettem, és még befejezve sincsenek, üresen ne maradjanak, és ennek folytán tönkre ne menjenek, miután továbbá ezen épületeknek az átköltözésem folytán semmi hasznát nem vehetem, s így csak terhemre volnának…”

Így a kastély belső kialakítása, különleges freskói nagy valószínűséggel a francia származású ezredes ízlése alapján készült el. De la Motte Antal halála után a bárónő első házasságából született gyermekei, az Almássy család tagjai örökölték az akkor már befejezett, gyönyörű illúziókkal és emlékekkel teli kastélyt. Érdekesség, hogy a Szepessy és az Almássy család címerében is szerepel az unikornis, amely a mai napig hűen őrzi a De la Motte kastély bejáratát.

Az Illuzionista



A hazai kastélyépítés miniatűr remeke a noszvaji De la Motte kastély. Külső kialakítása és az enteriőr is úgy lett tervezve, hogy az épület sokkal nagyobbnak, reprezentatívabbnak, impozánsabbnak tűnjön, mint amilyen a valóságban. A miniatürizált nagyság a tervező (Povolni János vagy Fellner Jakab) és a megrendelő közös koncepciója alapján bravúros megoldások egész sorával ezt az illúziót szolgálja.

Több információ az alábbi, online is elérhető kiadványokban található:



A “Száz magyar falu könyvesháza” sorozatban megjelent Noszvaj monográfiában, amely online is olvasható:

https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/100_falu/Noszvaj/index.htm

A Szaktudás Kiadóház Zrt. „Az Illuzionista” című kiadványéban, amely a Tündérkert Hotel recepcióján megvásárolható.

https://delamottekastely.hu/a-kastelyrol/az-illuzionista

Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy azonnal, az elsők között értesüljön kedvezményes ajánlatainkról!